Przepis i sposób przygotowania na: Mini serniczki na zimno z truskawkami
KROK 1. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka owsiane kruszymy i łączymy z olejem kokosowym. Powstałą masą ściśle wykładamy spody małych pucharków lub szklanek.
KROK 2. Ostudzoną galaretkę łączymy z waniliowymi serkami homogenizowanymi*, a powstałą masę (na tym etapie będzie dość rzadka) wylewamy na ciasteczkowe spody w szklankach, a następnie wstawiamy je do lodówki do stężenia.
KROK 3. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy, dodajemy ksylitol oraz ostudzoną żelatynę, a powstały mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy mus truskawkowy odpowiednio stężeje, dekorujemy serniczki kawałkami świeżych truskawek oraz listkami mięty.