Przepis i sposób przygotowania na: Mini Serniczki malinowe z kardamonem
Spód: wszystkie składniki miksujemy i rozkładamy do grubych szklaneczek o poj. 150-200ml delikatnie ugniatając.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 165*C
Masa serowa:
Serek przekładamy do dużej miski, miksujemy. Dodajemy uprzednio rozmrożone i zblendowane maliny. Miksujemy następnie na mniejszych obrotach mieszamy dodając po jednym jajku. Na końcu dodajemy jogurt i wanilię. Masę przekładamy do szklaneczek na ciasteczkowy spód do 2/3 objętości szklaneczki.
Do szerokiego i płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy gorącą wodę do ok. 1/3 objętości, następnie wkładamy szklanki i w razie czego uzupełniamy wodę - musi sięgać do połowy ich wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 25 minut (uwaga: jeśli robimy w zwykłej formie, pieczemy tradycyjnie bez kąpiel). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy.
Wierzch:
Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu, schładzamy, a gdy już zaczyna tężeć, przelewamy do słoiczków i czekamy aż całkowicie stężeje.
Tuż przed podaniem ubijamy śmietanę, dekorujemy, posypujemy kardamonem i przyozdabiamy waflowymi stokrotkami oraz malinami.