Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pyzy szpinakowo-pieczarkowe

5.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mini pyzki na 3 gryzy. Małe, zgrabne, w fajnym kolorze, o smaku szpinakowo-pieczarkowym

Składniki:

Pyzki:

szpinak mrożony 250 g
pieczarki 250 g
ząbki czosnku 4 sztuki
sól 1.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1.5 łyżeczki
ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczna 4 łyżki
masło klarowane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pyzy szpinakowo-pieczarkowe

1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarte pieczarki.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić do odparowania płynu.
Odstawić do wystudzenia.
2. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dołożyć szpinak.
Wsypać mąkę.
Wyrobić odchodzące od dłoni, jednolite ciasto.
3. Dłońmi formować małe, okrągłe pyzki.
Gotować we wrzątku 2 min po wypłynięciu.
4. Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak