Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowy puszek
Masa migdałowa:
15 dag cukru,
3 łyżki mleka,
2 łyżki miodu,
15 dag masła,
30 dag płatków migdałowych,
puszka masy krówkowej.
Cukier masło, miód i mleko podgrzać. Na koniec dodać płatki i delikatnie podsmażyć. Na cieście rozsmarować masę krówkową, wyłożyć ciepłe migdały i schłodzić.
Masa I:
1/2 l kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
1/2 p. okrągłych biszkoptów.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min by napęczniała. Następnie podgrzewając, rozpuścić, po czym lekko przestudzić. Dodać do kremówki. Chwilę ubijać. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć biszkopty - jeden obok drugiego.
Masa II:
1/2 l kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
łyżka kakao,
2 łyżeczki żelatyny.
Żelatynę rozpuścić jak wyżej. Kremówkę ubić, dodać kakao oraz żelatynę, chwilę ubijać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Dowolnie udekorować.