Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowy dorsz z frytkami z batatów i chrzanową pianką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Dorsz

filet z dorsza 1 sztuka
migdały 10 sztuka
sól i pieprz
sok z cytryny 1/2 sztuka

Chrzanowa pianka

mleko 50 mililitr
chrzan 1 łyżka
masło 2 łyżka

Frytki z batatów

batat 1 sztuka
oliwa 3 łyżka
rozmaryn 1 łyżka
sól i pieprz
oregano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowy dorsz z frytkami z batatów i chrzanową pianką

Oprócz łososia, dorsz to jedna z moich ulubionych ryb, głównie ze względu na umiejscowienie ości, które bardzo łatwo wyjąć :) Oczyszczenie fileta nie sprawi Wam trudności. Gdy już to zrobimy, nacieramy solą i pieprzem, i odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie obieramy batata, kroimy go w słupki i w miseczce mieszamy z przyprawami. Odstawiamy na bok, a następnie obieramy migdały ze skórki i w rozdrabniaczu do lodu, ścieramy je na pył. Możemy powoli nagrzewać piekarnik i wrzucić frytki. Pieczemy je w 200°C przez 20 minut, to jest dobry moment, aby przygotować dorsza. Filety moczymy w soku z cytryny, a następnie obtaczamy w migdałach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy je aż do zarumienia posypki. Dzięki temu uzyskujemy prażone migdały z pysznym dorszem! Pod koniec pieczenia gotujemy mleko wymieszane z chrzanem, dodajemy do niego masło i ubijamy blenderem piankę. Wszystkie elementy wykładamy na talerz, można ułożyć piramidkę z batatów, pianki i dorsza, w takiej kolejności jak napisałem i dodać np. świeże liście szpinaku lub pomidorki koktajlowe do przybrania. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 09.02.2016 09:47
Zdrowa rybka
MałaMi89 09.02.2016 08:59
Podoba mi się :) i podanie też :)
Maridka19 09.02.2016 07:57
Bardzo smaczna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak