Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe tartaletki
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy dwa żółtka (białka zostawiamy na później), dodajemy 100g. pokrojonego, twardego masła, około 50 g. migdałów, 3-4 łyżki cukru pudru i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zagniatamy, na początku używając noża, i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Po upływie czasu, wylepiamy ciastem foremki (powinno wystarczyć na 8 dużych tartaletek), nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180 stopni i pieczemy, aż ciasto się zarumieni i zacznie odchodzić od foremek.
Gdy ciasto będzie się studzić przygotowujemy krem migdałowy:
Białka z 4 jajek ubijamy na parze na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Mleko, 130 g masła, cukier (tutaj według uznania :)), mleko skondensowane (równie dobrze sprawdza się w proszku), i resztę startych migdałów gotujemy na średnim ogniu aż masa stanie się jednolita i zmniejszamy ogień na minium. Porcjami dodajemy ubite białka, dokłanie mieszamy i gotujemy przez około minutę.
Gotową masę przelewamy do ostudzonego ciasta, posypujemy kokosem i odstawiamy na noc do lodówki.