Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętusek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 4 sztuki
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
miód płynny 3 łyżki
mąka pszenna 3 szklanki

krem miętowy

śmietana 400 ml
serek mascarpone 300 g
cukier puder 4 łyżki
likier miętowy 8 łyzek

polewa

czekolada gorzka 200 g
masło 60 g

lukier miętowy

cukier puder 1, 5 szklanki
sok z cytryny
likier miętowy 2 łyzeczki
zielony barwnik szczypta

Porada

blacha 25 na 35

Przepis i sposób przygotowania na: Miętusek

1.Placki: Jajka ubić z cukrem na parze przez ok 15 min,odstawic na bok dodać sodę, kakao i miód . Wsypać 1 szklankę mąki i utrzeć na gładka masę. Wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na piec części, rozwałkować i upiec każdy placek osobno w temp 170 st., 10 minut..Po upieczeniu każdy placek przycisnąć deseczka aby się nie powyginały.
2. Krem miętowy: Krem miętowy: Do naczynia wlać kremówkę, mascarpone Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder ,wymieszać a na koniec dodać likier miętowy i ponownie wymieszać.. 3. Przełozenie: Przekładc placki kremem dobrze dociskając. Ciasto szczelnie zawinąć w folie spożywcza i wkłozyć na cała dobę do lodówki. 4. Polewa czekoladowa: Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i wyłozyc na wierzch ciasta. Gdy zgestnieje polewamy delikatnie lukrem zielonym tworząc tzw. esy floresy 5. Lukier miętowy: Cukier ucierac , dodając po parę kropel soku z cytryny i rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa nadająca się do lukrowania.Mozna dodac ewnetulanie szczypte barwnika zielonego by kolor stał sie bardziej wyrazisty. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.12.2015 12:48
smaczne ciasto
monikaT83 01.12.2015 08:58
Fajny pomysł na wykorzystanie likieru mietowego i pyszne ciasto :)
Wiesława1 30.11.2015 20:13
pyszny deserek
Damiano
Damiano 30.11.2015 19:58
fajny deser
2milutka 30.11.2015 19:39
fajne ciasteczko :)
RenataZ-et 30.11.2015 19:39
mniam, moje smaki!
mirosława4 30.11.2015 19:24
apetyczne ciacho
joannaa24 30.11.2015 19:07
Bardzo fajne ciasto :)
ben-ka 30.11.2015 18:28
Jakie, to apetyczne ciasto !
Mama niejadka 30.11.2015 18:15
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak