Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętusek

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
sól 1 szczypta

Miętowa pianka

landrynki miętowe 18 dag
woda 1/4 szkl
budyń śmietankowy 2 op
mleko 600 ml
margaryna 3/4 kostki
cukier 4 łyżki
herbatniki 25 szt

Bita śmietana

galaretka agrestowa 1 szkl
śmietana 30% 330 ml
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Miętusek

Kroki postępowania

1
Białka ubić ze szczyptą soli dodać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 1 - Miętusek foto
2
Masę wylać na blachę do pieczenia i piec ok 30 minut w temp 180 stopni.
Krok 2 - Miętusek foto
3
Landrynki wrzucić do garnka i zalać wodą.
Krok 3 - Miętusek foto
4
Mieszać do rozpuszczenia landrynek.
Krok 4 - Miętusek foto
5
W 1/2 szkl mleka rozmieszać budynie a resztę mleka zagotować. Wlać budynie i syrop z landrynek .
Krok 5 - Miętusek foto
6
Ugotować gęsty budyń i ostudzić.
Krok 6 - Miętusek foto
7
Margarynę utrzeć i dodać ostudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt i poukładać herbatniki.
Krok 7 - Miętusek foto
8
Galaretkę rozpuścić w 3/4 wrzątku i ostudzić. Śmietanę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę.
Krok 8 - Miętusek foto
9
Bitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i zetrzeć czekoladę.
Krok 9 - Miętusek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak