Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z kurczaka w pomarańczach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 0,5 szt
sok z pomarańczy 5-6 łyżek
sos sojowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
ocet ryżowy 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
oliwa 2 łyżki
rozmaryn szczypta
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
pomarańcza 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z kurczaka w pomarańczach

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i kolorowym pieprzem.
Krok 1 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
2
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Dodać mielony imbir, rozmaryn, sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, ocet i mieloną paprykę, wymieszać.
Krok 2 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
3
Przygotowane mięso dokładnie włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.
Krok 3 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
4
Następnie na mięsie ułożyć pokrojone w wiórki masło.
Krok 4 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto
5
Obłożyć plasterkami pomarańczy, podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić na około 50 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i przełożyć na bok plasterki pomarańczy. Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec aby mięso nabrało rumianego koloru i uzyskało chrupiącą skórkę.
Krok 5 - Mięso z kurczaka w pomarańczach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak