Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z indyka z ryżem i brokułem w sosie śmietanowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 sztuka
marchew 2 sztuki
boczek wędzony 100 gramów
śmietana 18% 300 mililitrów
olej 1 duża łyż.
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
oregano 2 szczypty
ząbek czosnku 1 sztuka
bulion 200 mililitrów
ryż 150 gramów
indyk 1 pierś
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z indyka z ryżem i brokułem w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1

Mięso z indyka kroję w dowolną kostkę i wrzucam do woka na rozgrzany olej.

Przyprawiam szczyptą soli, pieprzem, papryką i ziołami oregano.

Krok 1 - Mięso z indyka z ryżem i brokułem w sosie śmietanowym foto
2

Podsmażam, a w tym czasie kroję boczek. Ja użyłam wędzonego, ale może być również surowy.

Dodaję do mięsa, mieszam i podsmażam.

Marchew obieram, myję i kroję w kostkę i dodaję do reszty.

Krok 2 - Mięso z indyka z ryżem i brokułem w sosie śmietanowym foto
3
Śmietanę przelewam do miseczki i wlewam po trochu bulion ciągle mieszając. Ząbek czosnku wyciskam do miseczki. Taki sosik wlewam do woka.
Krok 3 - Mięso z indyka z ryżem i brokułem w sosie śmietanowym foto
4

Brokuł myję, rozdzielam na drobne różyczki i dodaję do reszty. Całość mieszam i razem podgotowuję.

Doprawiam jeszcze do smaku ziołami oregano, solą i pieprzem.

Krok 4 - Mięso z indyka z ryżem i brokułem w sosie śmietanowym foto
5

Danie jest gotowe jak brokuł jest miękki lub tak jak ja lubię lekko twardawy :)

Danie podaję na ugotowanym ryżu.

Krok 5 - Mięso z indyka z ryżem i brokułem w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga J 29.10.2022 20:47
Szkoda ze przepis napisany nieprecyzyjnie. Brak podanych wag poszczególnych składników. Nie ma tez czasu ile co gotować. Dla początkującego totalnie nieprzydatny.
Doradca Smaku 31.10.2022 10:29
Aga, poprawiłem treść i proporcje! Czas gotowania to zwykle kilka minut. Podczas przygotowywania polecam kosztować danie i samemu stwierdzić kiedy będzie OK :)
marta1221 30.05.2013 19:44
indyk dobrze łączy się ze śmietną. Dobry wybór
gosia56 30.05.2013 12:35
napewno pyszne
Megg 29.05.2013 21:45
pyszny obiadzik
Pietruszka 29.05.2013 21:41
uwielbiam indyka, a danie proste i smaczne
Luki 29.05.2013 21:21
moje smaki
paulina2157 29.05.2013 21:20
apetycznie wygląda
joanna30 29.05.2013 21:13
Chodzi za mną od jakiegoś czasu indyk w śmietanie, muszę w końcu zrobić :)
Wiesława1 29.05.2013 21:12
pyszny obiadek
teresa18 29.05.2013 20:31
super obiadek
Krzysztof15 29.05.2013 20:17
pyszne mieszko
adelajda 29.05.2013 19:47
lubię takie jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak