Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mięso w cieście po japońsku - tempura

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 30 dag
mąka kukurydziana 0,5 szkl
zielona herbata 3 łyżeczki
jaja 2 szt
sos sojowy 1 łyżeczka
rzodkiew marynowana (daikon) 1 szt
Imbir mielony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: mięso w cieście po japońsku - tempura

Herbatę zemleć w młynku do kawy. Jedno jajo roztrzepać z wodą (pół szklanki), herbatą, mąką i sosem sojowym. Powstałe ciasto odstawić co najmniej na 30 min, by odpoczęło. W tym czasie zetrzeć na tarce o małych oczkach rzodkiew i dodać do mięsa wraz z drugim jajem, solą i imbirem. Wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej kuleczki i nabite na widelec maczać w przygotowanym cieście, a później wkładać do wrzącego oleju. Smażyć tak aby nie były w środku surowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak