Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka z szynkowara

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,25 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
mieszanka ziół do peklowania mięsa 1 łyzeczka
majeranek 1 łyżeczka

Porada

Użyłam mieszanki przypraw Babci Leokadii.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka z szynkowara

Łopatkę kroimy na drobniej i mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek i napełniamy go mięsem. Dokładnie zamykamy i odstawiamy na 1-2 dni. Po tym czasie parzymy dwie godzimy w temp. 80stopni. Po dwóch godzinach szynkowar schładzamy w zimniej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin w lodówce. Po kilku godzinach wyjmujemy i cieszymy się domową wędliną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.08.2015 18:25
fajnie wyglada
gosia56 17.08.2015 09:29
robiłam juz taką ;)
Damiano
Damiano 17.08.2015 08:52
smaczna mieloneczka
Łukasz15 16.08.2015 23:40
Pyszna jest taka wędlinka
gosia1988 16.08.2015 21:54
pyszna wędlina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak