Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z antonówką i papryką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka antonówki 1 szt
chleb czerstwy 1 duza kromka pszenny
mleko kilka lyzek
mięso mielone wieprzowe 0,5kg z szynki
jajko 1 szt
papryka czerwona 0,5 szt
czosnek qlyzeczka czubata suszonego niedzwiedziego
musztarda 1 czubata lyzeczka
sól i pieprz 1 do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z antonówką i papryką

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić porwany na kawałki chleb (użyłam domowego pieczywa), wlać kilka łyżek mleka i wymieszać. Antonówkę obrać i zetrzeć na tarce, wrzuci do chleba i wymieszać. Odstawić aby pieczywo nasiąkło mlekiem i sokiem jabłkowym.
Krok 1 - Mielone z antonówką i papryką foto
2

Do miski dodać mięso i jajko, masę dokładnie wyrobić.
Krok 2 - Mielone z antonówką i papryką foto
3
Paprykę oczyścić, umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Wrzucić do masy razem z musztardą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Krok 3 - Mielone z antonówką i papryką foto
4

Z masy formować małe kotleciki, obtaczać z bułce tartej.
Krok 4 - Mielone z antonówką i papryką foto
5

Kłaść na rozgrzany olej
Krok 5 - Mielone z antonówką i papryką foto
6
i smażyć z obu stron na złoto-brązowo.
Krok 6 - Mielone z antonówką i papryką foto
7
Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką (u mnie sałata, rzodkiewka i ogórek ze śmietaną).
Krok 7 - Mielone z antonówką i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 11.09.2014 10:13
takich jeszcze nie jadłam,. fajne połączenie
olkaaa 11.09.2014 07:32
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak