Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone w ziemniaczkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg, duże
mięso mielone 350 g,
pomidory krojone z puszki 1 puszka z czosnkiem
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka,
pietruszka 1 łyżeczka suszona,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia

Dodatkowo;

zielona cebulka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone w ziemniaczkach

Ziemniaki dobrze umyć a następnie ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy są półtwarde wyjąc lekko przestudzić, przekroić na połówki. Środki delikatnie wydrążyć łyżką zostawiając ściankę około 1 cm. Wydrążone części pokroić w drobną kostkę.
Mięso mielone włożyć na rozgrzaną głębszą patelnie z niewielką ilością oleju, podsmażyć dodając obraną, pokrojoną w kostkę cebule oraz czosnek, a także przyprawy. Do podsmażonego mięsa dodać odsączone pomidory krojone ( u mnie pomidory krojone z czosnkiem) oraz pokrojone wydrążone części ziemniaków. Wszystko razem wymieszać a następnie dodać część odsączonego sosu z pomidorów. Podsmażać aż masa mięsna zrobi sie zbita,część płynu wyparuje.
Masą napełniamy połówki ziemniaków, nakładamy paseczki sera żółtego, układamy ziemniaki w żaroodpornym naczyniu wyłożonym folią i posmarowanym oliwą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około 20 - 25 minut.
Podawać ciepłe posypane posiekaną cebulką zieloną.

Fajnie smakują polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:21
super kotlety.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak