Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miękkie kotleciki z indyka

5.0
(102)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mięciutkie i soczyste kotleciki z piersi indyka. Sekretem delikatności mięsa i panierki jest duszenie z dodatkiem masła tuż po usmażeniu, a niezwykłej soczystości dodaje im także wcześniejsze marynowanie w majonezie. Są idealne dla dzieci, seniorów oraz osób noszących aparaty ortodontyczne.

Składniki:

SKŁADNIKI

pierś z indyka 400 gramów
majonez 2 łyżki
jajko 2 sztuki
mąka 0,75 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,75 szklanki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
masło 1,5 łyżki
olej do smażenia 50 mililitrów

Porada

Do kotletów możecie dodać także swoje ulubione przyprawy np. zioła, czosnek granulowany, paprykę mieloną lub przyprawę kebab gyros.

Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie kotleciki z indyka

Kotlety z piersi indyka to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają miękkie i soczyste mięso. 

Dowiedz się:

  • jak marynować indyka w majonezie
  • co zrobić, żeby mięso było delikatne i miękkie
  • ile smażyć kotlety z indyka

KROK 1. Pierś z indyka dzielimy na około 2 cm kawałki i rozbijamy je lekko tłuczkiem przez folię spożywczą (zapobiegnie to rozerwaniu delikatnego mięsa). Kawałki indyka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do zamarynowania.

KROK 2. Po tym czasie panierujemy mięso. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

KROK 3. Do usmażonych kotletów dodajemy masło, przykrywamy patelnię, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy wszystko przez około 15-20 minut. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki świetnie sprawdzą się w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak