Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięciutkie rogaliki

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
drożdże 10 gram
cukier 30 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 0,25 szklanka
masło 30 gram
marmolada
jajko 1 sztuka (do smarowania rogalików)

Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie rogaliki

Kroki postępowania

1
Żółtko utrzeć z cukrami, dolać letnie mleko rozmieszane z drożdżami, przesianą mąkę i stopione masło.

Wyrobić ciasto, gdyby się kleiło dosypać mąki. Miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy kulkę, wałkujemy i tniemy na ósemki.

Na każdy trójkącik nakładamy porcję marmolady.
Krok 1 - Mięciutkie rogaliki foto
2
Zwijamy rogaliki
Krok 2 - Mięciutkie rogaliki foto
3
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Mięciutkie rogaliki foto
4
Pieczemy w 190' aż się zarumienią.
Krok 4 - Mięciutkie rogaliki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.10.2012 10:20
Ahhh takie rogalikowe pyszności :)
Sylwia56
Sylwia56 05.10.2012 09:12
ekstra
cukiereczek 05.10.2012 08:35
apetyczne
sara1 05.10.2012 08:21
ślicznie wyglądają
Habibi 05.10.2012 08:20
Uwielbiam rogaliczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak