Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Michałkowy sernik"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatniki 200 gram
masło 120 gram
Ser z wiaderka 500 gram
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka tortowa 10 gram
jaja 3 sztuki
cukier puder 125 gram
cukierki michałki 200 gram
śmietana 12% 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: "Michałkowy sernik"

tortownica 23 cm
użyłam Michałków białych

DLA WYJAŚNIENIA: zdjęcie zawiera napis "Przyślij przepis", ponieważ zamieszczam również na tamtym portalu swoje przepisy.

Herbatniki kruszymy na bardzo drobno i mieszamy z roztopionym, ale ostudzonym masłem. Wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki. Ser mieszamy z cukrem, potem śmietaną, jajkami, budyniem i mąką. Wszystko dodajemy po kolei i spokojnie. Na koniec wrzucamy pokrojone na drobniejsze części cukierki i mieszamy. Możemy je przed dodaniem do masy obtoczyć w mące. Wylewamy do formy i pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. Jeśli zbyt mocno zacznie się rumienić - przykrywamy folią aluminiową. Wystudzić. Najlepiej przetrzymać go kilka godzin w lodówce. Zimny polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 26.10.2013 21:14
szybki sernik
Kuchenka 26.10.2013 11:56
cudo :)
ana1 26.10.2013 09:37
świetny pomysł,a sernik wygląda przepysznie
kasienka23 26.10.2013 09:05
fajny pomysł z michałkami!
monisia1977 26.10.2013 07:23
fajny pomysł
Lis 25.10.2013 23:47
Pyszne ciasto:)
gosia561 25.10.2013 23:26
doskonałe ciasto
ao_12 25.10.2013 21:48
uwielbiam michałki, sernik musi być pyszny :)
gosia1988 25.10.2013 21:34
musi być pyszny
as28 25.10.2013 21:07
mniam mniam
Izabela77 25.10.2013 20:59
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak