Przepis i sposób przygotowania na: "Michałkowy sernik"
użyłam Michałków białych
DLA WYJAŚNIENIA: zdjęcie zawiera napis "Przyślij przepis", ponieważ zamieszczam również na tamtym portalu swoje przepisy.
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno i mieszamy z roztopionym, ale ostudzonym masłem. Wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki. Ser mieszamy z cukrem, potem śmietaną, jajkami, budyniem i mąką. Wszystko dodajemy po kolei i spokojnie. Na koniec wrzucamy pokrojone na drobniejsze części cukierki i mieszamy. Możemy je przed dodaniem do masy obtoczyć w mące. Wylewamy do formy i pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. Jeśli zbyt mocno zacznie się rumienić - przykrywamy folią aluminiową. Wystudzić. Najlepiej przetrzymać go kilka godzin w lodówce. Zimny polać polewą.