Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony drobiowe w sezamie z farszem pieczarkowym

5.0
(60)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatne, soczyste medaliony z fileta indyczego, z farszem pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego i cebuli. Kotlety oblepione sezamem i usmażone na maśle klarowanym niezwykle zyskują na smaku.

Składniki:

Mięso:

mięso mielone indycze 1 kg
kajzerka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 4 łyżki

Farsz:

pieczarki 1 kg
cebule 2 sztuki
ser żółty starty 250 g
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
masło klarowane 2 łyżki

Panierka:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sezam 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony drobiowe w sezamie z farszem pieczarkowym

1. Farsz: Cebulę posiekać,pieczarki obrać umyć pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu, w między czasie doprawić solą i pieprzem.
Wsypać ser żółty, wymieszać.
2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kajzerki oraz wbić jajko,doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną wyrobić rękoma do połączenia się składników.
3. Na dłoni rozpłaszczać porcję mięsa, na środek kłaść po łyżce farszu,skleić brzegi a następnie lekko spłaszczyć, tworząc medalion.
4. Panierka: Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Każdy medalion obtaczać w panierce z obu stron.
5. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, na rumiano z każdej strony

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak