Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z orzechami
Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i cukier, siekamy. Robimy dołek, dodajemy miód oraz jaja i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Dwie części pieczemy ( temp 180 st) w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 15 minut każdą. Po wyciągnięciu kropimy przegotowaną wodą.
Na trzecią, surową część nakładamy ciepłą masę orzechową i pieczemy również 15 min. Wyciągamy z blachy po wystygnięciu.
Masa orzechowa:
Masło roztopić w garnku, wsypać do niego cukier i 2 łyżki miodu. Jak wszystko razem się rozpuści wsypać orzechy i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliło.
Masa budyniowa:
-budyń:
w półlitrowym garnku rozcieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Podlewamy niewielką ilością mleka. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dobrze mieszamy żeby nie było grudek.
Dolewamy jeszcze mleka żeby było rzadsze.
Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego przygotowaną masę. Cały czas mieszając gotujemy budyń. Wylewamy na głęboki talerz i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą białą masę. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu cały czas ucierając.
Przygotowane wcześniej blaty przekładamy masą budyniową, na wierzch dajemy ciasto z masą orzechową.
Najlepiej smakuje na drugi , trzeci dzień.
Nadaje się do mrożenia.