Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z kajmakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

mąka kokosowa
mąka pszenna
cukier
masło
żółtko jajek
sól

Dodatkowo

masa kajmakowa 1 mała puszka
polewa czekoladowa 1 szt
polewa mleczna 1 szt
polewa deserowa 1 szt
płatki migdałowe 1 garść
żurawina suszona 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z kajmakiem

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypałam przesianą mąkę pszenną oraz mąkę kokosową.

Dodałam cukier puder.

Zrobiłam dołek i wlałam żółtka.
Krok 1 - Mazurek  z kajmakiem  foto
2
Dodałam masło miękkie .

Krok 2 - Mazurek  z kajmakiem  foto
3
Nożem raz dwa ciachałam i połączyłam tak składniki .

Zagniotłam szybko ciasto i wstawiłam do lodówki na 1.1/2 godziny do schłodzenia.

Krok 3 - Mazurek  z kajmakiem  foto
4
Wyjęłam ciasto rozwałkowałam na 5 mm i forma serce wykroiłam dwa serduszka .

Krok 4 - Mazurek  z kajmakiem  foto
5
Zostało trochę ciasta jeszcze to zrobiłam ranty do serduszek i mały kwadracik i do niego rant z kuleczek .

Wyszły mi dwa serca.

Ułożyłam na blaszce wyłożonej Papierem do pieczenia.

Piekłam 15-20 minut w 170 stopniach cały czas patrzyłam czy za bardzo nie ciemnieje .

Krok 5 - Mazurek  z kajmakiem  foto
6
Po upieczeniu i wystudzeniu zaczęłam dekorować.

Do środka serduszka włożyłam masę kajmakową

Krok 6 - Mazurek  z kajmakiem  foto
7
Zrobiłam dekoracje z białej i deserowej czekolady ( rozpuściłam ja w kąpieli wodnej , różek obcięłam i dekorowałam

Przydała się też żurawina i migdały .

Mazurek wyszedł bardzo smaczny i będzie pięknie prezentował się na stole Wielkanocnym
Krok 7 - Mazurek  z kajmakiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak