Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek waflowy z kajmakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafle 7 dużych sztuk
krówki 65-70 dag
mleko tłuste 2/3 szklanki
masło 2 łyżki
wanilia 1 laska
krem do tortów waniliowy 1 opakowanie
plasterki pomarańczy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek waflowy z kajmakiem

Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Mleko wlej do garnka, dodaj rdzeń i strączek wanilii, zagotuj. Usuń strączek, a do mleka dodaj krówki. Mieszając, podgrzewaj, aż całkiem się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, połącz z masłem, odstaw do wystudzenia. Kiedy masa lekko przestygnie i zacznie gęstnieć, kolejno smaruj nią wafle.

Posmarowane wafle układaj jeden na drugim. Dociśnij dłonią każdą warstwę. Także wierzch mazurka cienko posmaruj kajmakiem. Odstaw ciasto w chłodne miejsce.
Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij małe rozetki wkoło brzegów mazurka. Udekoruj plasterkami pomarańczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 03.11.2011 19:35
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak