Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tak przygotowane domowe pieczywo jest super pomysłem na lunch czy też przekąskę w pracy, zabraną w zgrabne pudełeczko. Paluchy po upieczeniu przyjemnie chrupią i świetnie smakują same jak i z sosem np. serowym.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 g
drożdże suche 7 g
masło roztopione 150 ml
woda gazowana 200 ml
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
cukier 0.5 łyżeczki
pistacje posiekane 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

Mąkę, drożdże oraz przyprawy wsypać do miski, przemieszać.
Wlać masło, wodę i sok z cytryny.
Wsypać pistację.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
Po upływie czasu, ciasto ponownie wyrobić, podzielić na małe kawałki.
Z każdego kawałka formować podłużnego palucha.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak