Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa karpatkowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz sprawdzony przepis na krem do karpatki, ptysiów lub napoleonek.

Składniki:

mleko 2 szklanki
margaryna 1 kostka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3-4 sztuki
zapach waniliowy 3-4 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Masa karpatkowa

Kroki postępowania

1

Gotujemy szklankę mleka z cukrem.

Krok 1 - Masa karpatkowa foto
2

W reszcie mleka mieszamy razem obie mąki oraz żółtka jajek. 

Krok 2 - Masa karpatkowa foto
3

Wlewamy żółtka do mleka, gotujemy na małym ogniu ,aż masa jajeczna zgęstnieje. Studzimy.

Krok 3 - Masa karpatkowa foto
4

Margarynę ucieramy w makutrze, dodajemy aromat waniliowy i stopniowo po łyżce ostudzonej (musi być całkowicie zimna), masy budyniowo-jajecznej.

Krok 4 - Masa karpatkowa foto
5

Masa jest doskonała do karpatki, napoleonki, ptysiów oraz innych ciast.

Krok 5 - Masa karpatkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 09.11.2013 08:10
Taką masę dodaję do wielu ciast. Jest najlepsza.
Jolie 08.11.2013 21:11
musi być pyszna
martyna94 08.11.2013 18:18
dodam do mojej książki
cookarka 08.11.2013 18:15
dobry przepis , warty wypróbowania
migotka28 08.11.2013 18:13
muszę wypróbować moi domownicy uwielbiaja karpatkę kupuję gotowy krem bo jakoś te dowmowe mi nie wychodzą może czas znowu spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak