Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane śliwki w occie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
ocet spirytusowy 100 ml
cukier 3 łyżki
woda zimna 500 ml
Goździki całe Prymat 4 szt
wanilia laski 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane śliwki w occie

Śliwki myjemy, czyścimy. Przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Gotujemy zalewę z wody, cukru i octu. Do wyparzonych słoików umieszczamy śliwki, dodajemy 1 goździk, starty kawałek laski wanilii i zalewamy gorącą zalewą. Do garnka wkładamy słoiki uzupełniamy 3/4 wodą i pasteryzujemy około 25 minut na wolnym ogniu. Po pasteryzacji ustawiam słoiki do góry dnem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak