Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane podgrzybki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki
cebula
woda
ocet
sól
cukier
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane podgrzybki

Celowo nie podałam dokładnej ilości składników, ponieważ większość robi się na oko - według gustu.
Grzybki czyścimy i dokładnie myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15 min.) z dodatkiem 2 łyżek octu - sprawi on, że grzyby nie będą ciemnieć. Odcedzamy. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy wodę i ocet w zależności 3 szklanki wody na jedną octu, dodajemy nie całe pół szklanki cukru i 2-3 łyżeczki soli oraz cebulę pokrojoną w piórka. Oczywiście próbując oceniamy czy zaprawa nam odpowiada. Zagotowujemy ją i dodajemy nasze grzybki. Gotujemy ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki, które należy wygotować/wyparzyć. Do każdego dodać liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu i łyżeczkę gorczycy. Ugotowane grzyby natychmiast przełożyć do słoików wraz z zalewą, szczelnie zamknąć i od razu odwrócić wieczkiem do dołu. Tak zostawić do czasu aż wystygną i gotowe :) Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 30.08.2013 18:44
moje ulubione
Aneta41 21.11.2012 18:22
genialne, bardzo lubię
Joanna108
Joanna108 19.10.2012 11:00
po prostu PYCHA !!!
Joanna108
Joanna108 19.10.2012 11:00
po prostu PYCHA !!!
Joanna108
Joanna108 19.10.2012 11:00
po prostu PYCHA !!!
Joanna108
Joanna108 19.10.2012 10:59
po prostu PYCHA !!!
Joanna108
Joanna108 19.10.2012 10:54
po prostu PYCHA !!!
cooleczka 15.10.2012 20:53
na czasie
Monika111 15.10.2012 19:48
fajnie wyglądają :)
maciek7 15.10.2012 19:44
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak