Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane owoce nasturcji

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet winny 4 szklanki
sól 2 łyżeczki
woda 2 szklanki
cukier 20 dag
Goździki całe Prymat 4-5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
ziele angielskie 2 szt
laska cynamonu 5 cm
papryczka chilli 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane owoce nasturcji

Owoce nasturcji przebieramy starannie-usuwając nieczystości i niezbyt świeże owoce. Płuczemy je w zimnej wodzie, odsączamy.

Wodę z solą zagotowujemy, po czym wkładamy do niej owoce i gotujemy około 12 minut-do kwadransa.
Odsączamy owoce na sicie. Przekładamy do niewielkich słoików (polecam takie po koncentracie pomidorowym lub musztardzie).

Gotujemy zalewę : wodę z cukrem, octem winnym, papryką, i przyprawami zagotowujemy, Studzimy. Zalewamy owoce nasturcji w słoiczkach. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min w temperaturze 70 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.09.2015 23:43
ciekawa propozycja
Lis 03.09.2013 21:19
Nie miałam pojęcia, że owoce nasturcji są jadalna...dobrze wiedzieć:)
elka72 03.09.2013 19:56
Nigdy nie jadłam,ale bardzo ciekawy przepis:)
przejs 03.09.2013 19:52
@Renata, są - w dodatku nawet na surowo są przepyszne!
Renata9 03.09.2013 19:47
nie wiedziałam, że owoce nasturcji są jadalne
Magula 03.09.2013 19:34
nie jadłam, ciekawy przepis
caralajna 03.09.2013 19:28
polecam, są świetne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak