Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana papryczka chilli

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chilli 1 kg
ocet 10 % 1 szklanka
woda 5 szklanek
sól 2 łyżki
czosnek 1 główka
cukier 0,5 szklanki
ziarna kolendry
ziele angielskie
cukier
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana papryczka chilli

Przy zakupie papryczek wybieramy małe, tak by w całości się zmieściły do słoiczków. Dokładnie myjemy, zielone ogonki obciąć parę milimetrów nad papryczką(z ogonkami ładniej wyglądają w słoiczku). Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Zagotować zalewę z wody, octu, soli i cukru. Do wyparzonych słoiczków wkładamy papryczkę, ząbek czosnku, listek, 2-3 ziarenka ziela i po pół łyżeczki kolendry. Zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 10-15 min. Wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu wynosimy do spiżarni albo piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 16.11.2013 13:39
bardzo ciekawy przepis
Róża1 06.11.2013 11:03
lubię paprykę z kolendrą:-)
gusia1000 02.11.2013 17:13
Warto tak robić.
Bernadeta1 29.10.2013 00:13
ostre i smaczne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak