Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata musztardowo-miodowa z estragonem - do wieprzowiny

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Musztarda rosyjska Prymat 3-4 łyżki
miód płynny 1-2 łyżki
sos sojowy jasny 1-2 łyżki
olej rzepakowy 2-3 łyżki
estragon do smaku
czosnek 2-3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Marynata nadaje się do karkówki, łopatki, szynki oraz żeberek.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata musztardowo-miodowa z estragonem - do wieprzowiny

W miseczce wymieszać musztardę, płynny miód, olej i jasny sos sojowy na jednolitą zawiesistą masę. Doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, czarnym mielonym pieprzem oraz suszonym estragonem.
Do sporego woreczka strunowego włożyć mięso (najlepiej, by nie było w jednym kawałku, ale pokrojone, bo lepiej wchłonie smaki) - dołożyć marynatę i dokładnie zamknąć worek usuwając jak najwięcej powietrza ze środka.
Przez chwilę masować zawartość, aby wszystkie kawałki mięsa równo pokryły się warstwą marynaty.
Włożyć do lodówki na 24-48 godzin - odwracać woreczek 1-2 razy dziennie.

Tak zamarynowane mięso nadaje się do upieczenia w piekarniku lub na grillu, smażenia na patelni lub przygotowania w foliowym rękawie w piekarniku albo kuchence mikrofalowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 25.11.2014 14:46
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak