Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do kaczki

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kaczki 2 średnie
sos sojowy 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
sok jabłkowy 2 łyżki
olej z orzechów włoskich 1 łyżka
płynny miód 1 łyżeczka

Porada

Piersi po zamarynowaniu można zamrozić w tym samym woreczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do kaczki

Sos sojowy połączyć z miodem i mieszać do połączenia - dolać olej oraz sok jabłkowy. Do marynaty dosypać pieprz ziołowy oraz czarny, mielony imbir, czosnek granulowany i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 20 minut do spęcznienia przypraw.

Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i ułożyć na deseczce skórką do góry - ponacinać w kratkę ostrym nożem. Przełożyć mięso do grubego woreczka (np. strunowego), zalać marynatą i szczelnie zamknąć.
Wmasować intensywnie marynatę przez kilka minut, aż pokryje całe filety.

Włożyć do lodówki na 12-24 godzin przed smażeniem czy grillowaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak