Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka z masłem orzechowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewki 4 sztuki
masło orzechowe 2 łyżeczki
cukier trzcinowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka z masłem orzechowym

Dziś zrobiłam mały eksperyment i zamiast zwykłego masła, dodałam do marchewki masło orzechowe. Całość bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem i pięknym orzechowym aromatem. Serdecznie polecam to połączenie :)

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą*.

* nie wlewajmy za dużo wody, ale tylko tyle, aby przykryć wszystkie kawałki marchewki.

Wodę doprawiamy cukrem (brzozowym lub trzcinowym) oraz solą morską i gotujemy marchewkę al dente.

Na koniec do wody dodajemy 2 łyżeczki masła orzechowego** i zagotowujemy, aby całość zgęstniała.

** wybierajmy masło orzechowe 100% czyli takie, które składa się tylko z orzeszków ziemnych i nie zawiera żadnych konserwantów, zapychaczy, oleju palmowego, cukru i soli.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 13.03.2015 19:55
mi też się podoba , nie robiłam w takiej wersji marchewki
Bernadeta1 12.03.2015 16:52
podoba mi się pomysł z masłem orzechowym, muszę wypróbować
gosia561 12.03.2015 14:37
nie wpadłabym na takie połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak