Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mandarynkowa rozkosz

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Galaretka

mandarynki 8 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Bita śmietana

śmietana 30% 250 ml
śmietan fix 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo

owoce sezonowe

Przepis i sposób przygotowania na: Mandarynkowa rozkosz

Mandarynki przekrawamy na pół i za pomocą widelca wyciskamy sok (najlepiej żeby w soku znalazło się jak najwięcej miąższu). Odmierzamy pół litra. Jeśli soku jest za mało dolewamy odrobinę wody. Następnie sok wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i chłodną galaretkę przelewamy do kieliszków lub miseczek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wlewamy do miski śmietanę, dodajemy śmietan fix i miksujemy razem z cukrem waniliowym przez około 5 minut. Gotową śmietanę wykładamy szprycą na galaretkę. Wierzch dekorujemy owocami, które za pomocą małych foremek do ciasteczek możemy przyciąć w fantazyjne wzory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 08.06.2015 17:06
pyszny deserek:)
Alex_M 30.05.2015 11:40
fajny deserek
Kluska_87 29.05.2015 19:59
super deser
Wacław 29.05.2015 11:48
fajna ta "rozkosz " :-)
Ewelina1991 29.05.2015 11:43
oj na pewno rozkosz dla podniebienia ;-)
Franciszek 29.05.2015 11:39
Fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak