Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

małże w sosie śmietanowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

małże 1 kg
cebula biała 3 szt
czosnek 3 ząbki
wino białe wytrawne 2 szklanki
śmietanka słodka do zup 0,5 litra
ser pleśniowy 1 szt ( 150g)
sól i pieprz
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: małże w sosie śmietanowym

Małże należy opłukać i przebrać - otwarte małże należy wyrzucić. Do garnka wrzucamy masło i pokrojone w piórka cebule oraz czosnek. Podsmażone zalewamy 2 szklankami wina białego wytrawnego i dusimy jeszcze kilka minut do wyparowania alkoholu. Następnie zalewamy śmietanką i dodajemy serek pleśniowy pokrojony w drobne cząstki, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy małże przykrywamy garnek pokrywką i dajemy maksymalnie duży gaz aby jak najszybciej zagotować małże. Odkrywamy i szybko mieszamy i jeszcze raz zamykamy pokrywką i gotujemy około 1-2 minuty żeby małże się pootwierały. Jeżeli któraś się nie otworzy, należy ją wyrzucić. I gotowe na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 11.10.2016 10:51
Hmm ... jestem bardzo ciekawa smaku , nigdy nie jadłam takich pyszności :)
IKrakowianka 10.10.2016 19:18
wyśmienite danie
Habibi 10.10.2016 13:14
uwielbiam :)
Maridka19 10.10.2016 12:59
ależ to musi smakować :)
Małgorzata92 10.10.2016 12:43
Super danie :)
Wafelek2601 10.10.2016 12:09
Ciekawe jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak