Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy obłoczek pod bezową chmurką

5.0
(91)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kto nie lubi malin... to ciasto tak słodkie, rozpływa się w ustach, a na koniec krucha beza z nutą migdałową. Ciasto pracochłonne, ale idealne na każdą okazję.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa malinowa:

maliny mrożone 0,5 kilograma
galaretka malinowa 2 opakowania
woda 3 szklanki

Masa z mascarpone:

serek mascarpone 250 gramów
śmietana kremówka 250 mililitrów
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
gorąca woda 0,5 szklanki

Migdałowa beza:

białko 3 sztuki
migdały w płatkach 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy obłoczek pod bezową chmurką

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25 minut w 175°C.

2. Masa malinowa: Maliny rozmrażamy. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Gdy zaczną delikatne tężeć dodać maliny. Wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.

3. Masa z mascarpone: Śmietanę ubić, dodać mascarpone, a następnie puder. Zmiksuj. Żelatyny rozpuścić, lekko tężejącą połącz z masą. Gotową wylać na maliny. Schłodzić.

4. Beza migdałowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodaj cukier i mąkę, zmiksuj. Wylać na taką samą blaszkę jak pieczony był biszkopt. Posyp płatkami migdałowymi. Piec 70 minut w 140°C aż do momentu aż góra zacznie się lekko rumienić. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak