Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy obłoczek pod bezową chmurką
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25 minut w 175°C.
2. Masa malinowa: Maliny rozmrażamy. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Gdy zaczną delikatne tężeć dodać maliny. Wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
3. Masa z mascarpone: Śmietanę ubić, dodać mascarpone, a następnie puder. Zmiksuj. Żelatyny rozpuścić, lekko tężejącą połącz z masą. Gotową wylać na maliny. Schłodzić.
4. Beza migdałowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodaj cukier i mąkę, zmiksuj. Wylać na taką samą blaszkę jak pieczony był biszkopt. Posyp płatkami migdałowymi. Piec 70 minut w 140°C aż do momentu aż góra zacznie się lekko rumienić. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.