Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowiec pod kokosową chmurką

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatne, rozpływające się w ustach.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 0.3 szklanki
budyń 1 opakowanie
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mus malinowy:

dżem malinowy 500 g
galaretka malinowa 1 opakowanie

Masa budyniowa:

mleko 1 litr
cukier 0.5 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
masło 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda ciepła 0.5 szklanki

Bita śmietana:

śmietanka 30% 250 ml
cukier puder 5 łyżek

Dodatkowo:

biszkopty okrągłe 1 opakowanie
wiórki kokosowe 1 opakowanie
sok malinowy 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowiec pod kokosową chmurką

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Suche składniki przesiać i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 20 minut w 170C. Po upieczeniu biszkopt nasączamy sokiem malinowym.


2. Dżem podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i wylewamy na biszkopt. Schładzamy.


3. Masa budyniowa. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową, ugotować budyń. Odstaw do wystygnięcia. Masło i łączymy stopniowo z budyniem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą budyniową. Wylać na mus malinowy.


4. Biszkopty nasączamy, wykładamy na budyń.


5. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksuj. Posmarować biszkopty i posypać wiórkami kokosowymi. Schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak