Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe kanie faszerowane, duszone

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone z indyka kilka/kilkanaście łyżeczek
marchewka nieduża 1/2 sztuki
chili świeże posiekane 1/4 łyżeczki
mleko 2-3 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
sól do smaku:
przyprawa ognista do smaku:
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżeczki
szalotka SOS - 1 sztuka
masło 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 125 ml
żeńskie kwiaty cukinii 2 - 4 sztuki
cebula 1/2 sztuki
kanie kilka/kilkanaście czubajki (małe)
kremówka kilka łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Małe kanie faszerowane, duszone

Kroki postępowania

1
Podałam wyżej może mało precyzyjnie ilości składników, ale mięso miałam zmielone na kotlety i po prostu wykorzystałam trochę - potrzeba po ok. 1 czubatej łyżeczce na grzyba, może trochę więcej na większe. Startą marchewkę podsmażyłam na 1 łyżeczce masła, razem z posiekaną drobno cebulką i chili, dodałam do mięsa. Doprawiłam do smaku, wymieszałam dokładnie dosypując 1 łyżeczkę bułki tartej i wlewając niewielką ilość mleka żeby masa nie była zbyt ścisła.

Grzyby dokładnie oczyściłam i po wyłamaniu trzonków wrzuciłam na 2 minuty do wrzącej wody a potem odcedziłam.
Krok 1 - Małe kanie faszerowane, duszone foto
2
Małą łyżeczką do każdego nałożyłam porcję farszu delikatnie go ugniatając. Stroną od faszerowania przyłożyłam kapelusze do bułki tartej.
Krok 2 - Małe kanie faszerowane, duszone foto
3
Na patelni rozgrzałam łyżkę masła. Kładłam grzyby faszerowane panierowanym spodem do dołu i smażyłam aż się zrumieniły. Następnie dodałam jeszcze łyżeczkę masła i posiekaną drobno dużą szalotkę, chwilę smażyłam. Wlałam ok. 1/2 szkl. wina i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 3 - Małe kanie faszerowane, duszone foto
4
Pod koniec dorzuciłam kwiaty cukinii bo miałam kilka na zbyciu - nie trzeba im dużo czasu - wystarczy 2 - 3 minuty. Odkryłam patelnię, wyjęłam kwiaty a do grzybów dolałam kilka łyżeczek śmietanki i gotowałam aż sos zgęstniał, doprawiłam do smaku.
Krok 4 - Małe kanie faszerowane, duszone foto
5
Podałam po prostu z bułką.
Krok 5 - Małe kanie faszerowane, duszone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 29.09.2017 12:08
A Ty musisz tu przychodzić, wiedząc, że kuchnia Pyzy Ci nie odpowiada? Każdy dodaje przepisy jakie uważa, a nie każdy musi wchodzić na profile, które mu nie odpowiadają. Pyza miała do Ciebie anielską cierpliwość.
Lis 08.09.2016 11:24
Przepis genialny:)
Klausia 18.03.2015 21:46
Super przepis :)
SmacznaPyza 21.10.2013 21:06
jeśli nie znasz to bardzo mądrze postępujesz nie zbierając :) a ja kanie uwielbiam, to chyba moje najukochańsze grzyby
Renataj 20.10.2013 21:17
Powiem /a raczej napiszę/, że nie zbieram kani bo, zwyczajnie aż tak bardzo na grzybach się nie znam i żadnych blaszkowych nie biorę. Ale SmacznaPyzo kusisz tym finałowym zdjęciem, że aż w brzuchu burczy.
SmacznaPyza 18.10.2013 19:44
Smaczna_B, bardzo Ci to przeszkadza ? nie przerabiam przynajmniej tych samych 5 liści sałaty na kilka sposobów :)
Smaczna_B 18.10.2013 17:58
czy nie masz już innych pomysłow tylko grzyby , grzyby i grzyby?
IZABELA29 24.10.2012 09:10
pysznie lubie takie faszerowańce
Katarzyna/kate1980 23.10.2012 21:16
oj ile bym dała aby ich spróbować
aginaa 23.10.2012 20:20
musza byc pyszne, uwielbiam kanie
Joannasz3190 23.10.2012 19:37
Pyszne :)
Goya 23.10.2012 19:25
super
angelika14 23.10.2012 18:48
nigdy nie jadłam kani

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak