Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo orzechowy torcik

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt makowy

mąka tortowa 135 g
mak 160 g mielony
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 6 sztuk

masa orzechowa

orzechy laskowe mielone 350 g
masło 400 g
cukier puder 300 g
mleko 3,2% 350 ml

poncz

woda 200 ml
cytryna 1/2 sztuki
spirytus 3 łyżki

pozostałe

powidła śliwkowe 1/2 szklanki
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
kakao do posypania 1 łyżka
orzechy włoskie 5 łyżek
dekoracja ażurowa 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo orzechowy torcik

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na pianą sztywną, dodaje cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam na puszystą masę. Mak i mąką oraz proszek do pieczenia mieszam. Dodaję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką.
Krok 1 - Makowo orzechowy torcik  foto
2
Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut.
Krok 2 - Makowo orzechowy torcik  foto
3
Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.

Krok 3 - Makowo orzechowy torcik  foto
4
Mleko wlewam do garnka, dodaję orzechy tarte i gotuję na wolnym ogniu.Od zagotowania minutę i wyłączam.

Krok 4 - Makowo orzechowy torcik  foto
5
Masło temperatura pokojowa ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo wystudzone orzechy i mieszam ręką masę. Muszą być zimne orzechy bo krem zważy się.

Poncz:
Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytryny

Krok 5 - Makowo orzechowy torcik  foto
6
Makowy biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Nasączam ponczem, smaruję powidłami, smaruje kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Orzechy kruszę wałkiem. Posypuję także boki. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny przed podaniem. Posypuję kakao używając szablonu gwiazdki który wycięłam z tektury.
Krok 6 - Makowo orzechowy torcik  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 05.04.2017 12:49
pięknie wygląda
dollce 11.10.2015 10:49
rewelacja :)
odjechana 26.12.2014 14:24
Przepiękny! Na pewno też bardzo smaczny :)
fotoviderek 26.12.2014 10:40
Uwielbiam wszystko z makiem, a ten torcik zapowiada się rewelacyjnie :)
Gabi44 26.12.2014 00:07
Wspaniały torcik.
ben-ka 25.12.2014 23:41
Mnie by bardzo smakował.....
Hrabina w kuchni 25.12.2014 23:15
Tort piękny! Ślinka sama leci :)))
bietka 25.12.2014 22:19
musi być bardzo pyszny :)
Jadwiga/Jaga85 25.12.2014 21:47
Pięknie wygląda!
IKrakowianka 25.12.2014 21:38
bardzo apetyczny
Edith85 25.12.2014 21:30
rewelacyjny torcik :) śliczny i smakowity :)
wyattearp 25.12.2014 20:27
musi być pyszny
gosia561 25.12.2014 20:21
ładnie się prezentuje
Renataj 25.12.2014 19:37
Apetycznie się prezentuje:)
Mniam 25.12.2014 19:12
Nie dość, że wygląda cudownie, to smakować musi wyjątkowo!
idealme 25.12.2014 18:41
bardzo smaczne :)
Wiktoria29 25.12.2014 18:32
świetny tort
malaczarna23 25.12.2014 17:25
Rewelacyjny torcik
Megg 25.12.2014 17:06
Przepyszne sie prezentuje
Grazyna0211 25.12.2014 16:56
pyszny torcik
cukiereczek 25.12.2014 16:34
piękny makowy tort
Krzysztof15 25.12.2014 16:04
pysznie wygląda
Katarzyna59 25.12.2014 15:40
śliczny torcik
caralajna 25.12.2014 15:32
fantastyczny świąteczny tort
kasienka23 25.12.2014 15:31
Świetny torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak