Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna 150 g
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 3 szt
jajko 2 szt
drożdże 60 g
mleko 1/2 szkl
cukier wanilinowy
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić i ostudzić. Drożdże rozmieszać z cukrem 2 łyżkami mąki i łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać wszystkie składniki.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Wyrośnięte ciasto zagnieść , podzielić na 3 części i rozwałkować.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Każdy prostokąt posmarować makiem i zawinąć w roladę.
Krok 4 - Makowiec foto
5
Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając luz na wyrośnięcie i przełożyć do keksówki.
Krok 5 - Makowiec foto
6
Piec w temp ok 180 stopni przez 50 minut
Krok 6 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 02.01.2014 20:37
Smakowitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak