Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowa choinka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opak
mak 0,5 puszki
m&m pare cukierków
cukier puder
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: makowa choinka

Kroki postępowania

1
Gotowe ciasto przekroiłam na pół. Na jedną część wyłożyłam masę makową-około pół puszki. Przykryłam drugą częścią ciasta i ścięłam boki, tak by wyszedł kształt trójkąta-choinki. Z dwóch stron ponacinałam wzdłuż boki. Paski lekko wykręciłam.
Krok 1 - makowa choinka foto
2
Ciasto piekłam w 200 stopniach do zrumienienia.
Krok 2 - makowa choinka foto
3
Z cukru pudru, soku z cytryny i zielonego barwnika zrobiłam lukier. Posmarowałam nim wystudzone ciasto.
Krok 3 - makowa choinka foto
4
Na koniec przyozdobiłam bombkami-cukierkami m&m. Gwiazdki zrobiłam z upieczonego ciasta francuskiego.
Smacznego :)
Krok 4 - makowa choinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 20.01.2014 16:45
śliczna ta choinka
jola1508 20.01.2014 15:36
świetnie wygląda!!
kupiska 20.01.2014 14:37
Fajny pomysl na cos slodkiego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak