Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKARON Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszny, aromatyczny makaron ze świeżą bazylią.

Składniki:

Składniki

makaron papardelle 400 gramów
pomidory krojone z puszki 2 opakowania
mozzarella 1 opakowania
ząbki czosnku 2 sztuk
cebula 1 sztuk
olej z bazylią 2 łyżki
bazylia świeża 1 garście
sól 1 szczypta
papryczka chilli 2 sztuk
cukier 1 szczypta
oregano 1 szczypta

Porada

DO PRZYGOTOWANIA DANIA UŻYŁAM 2 SZT. MAŁYCH PAPRYCZEK CHILI PEPERONCINI (SUSZONE).

Przepis i sposób przygotowania na: MAKARON Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ

Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Kiedy czosnek z cebulą lekko się zarumienią, dodaję pomidory oraz przyprawy - sól, rozkruszone papryczki, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu około 10 minut.
Na koniec dodaję posiekaną bazylię i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Gotowy sos łączę z wcześniej ugotowanym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak