Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z małżami i krewetkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czarny makaron z wyciągiem z ośmiornicy 250 gram
sok z połowy cytryny
krewetki koktajlowe 50 gram
małże 50 gram
papryczka chili 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
wino białe wytrawne 50 ml
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa do smażenia

Porada

Małże powinny być takie malutkie, bez skorupek, ze słoika w sosie własnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z małżami i krewetkami

Gotujemy makaron.
Krewetki i małże podsmażamy na patelni. Dorzucamy wyciśnięty czosnek, drobno pokrojona papryczkę chili i dalej smażymy. Po mniej więcej 2 minutach dolewamy wino i smażymy aż wino trochę odparuje.
Gdy makaron się ugotuje to specjalną łyżką przerzucamy go prosto z wody na patelnię do naszych owoców morza. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, mieszamy dokładnie, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i podajemy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak