Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z fetą i wędzonym pstrągiem, DS XVIII odc. 13

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis z programu Doradca Smaku na makaron z groszkiem, szparagami, fetą i wędzonym pstrągiem.

Składniki:

makaron świderki 250 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
śmietana kremówka 1/2 szklanki
białe wino wytrawne 1 szklanka
zielony groszek 100 gramów
szparagi zielone 5 sztuk
pstrąg wędzony 200 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
orzechy włoskie 1 garść
pistacje 1 garść
feta 100 gramów
Pieprz ognisty mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa łyżka
sok z cytryny z 1 owocu

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z fetą i wędzonym pstrągiem, DS XVIII odc. 13

Często szukamy przepisu na szybki obiad. Oto on - makaron świderki z groszkiem zielonym, szparagami, fetą oraz kawałkami wędzonego pstrąga, w sosie śmietanowym. Aby danie było jeszcze smaczniejsze posypujemy je orzechami włoskimi, pistacjami i natką pietruszki.

Danie krok po kroku

1

Makaron ugotuj w garnku zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

2

Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj majeranek Prymat. Następnie dodaj groszek, wino i czosnek niedźwiedzi Prymat i chwilę podsmażaj.

3

Na patelnię dodaj szparagi i pieprz ognisty Prymat, a po chwili ugotowany makaron i śmietankę.

4

Na talerz/ miskę wyłóż makaron. Na wierzch ułóż kawałki pstrąga i posiekaną zieloną pietruszkę oraz orzechy włoskie i pokruszoną fetę. Makaron podawaj razem z sokiem z cytryny oraz orzechami włoskimi i pistacjami.

Przepis Darii Ładochy na makaron z fetą i wędzonym pstrągiem w sosie winno-śmietanowym. Zielone dodatki to groszek i szparagi. Możesz użyć mrożonych warzyw, a jeśli nie masz lub nie lubisz szparagów - dodaj cukinię.

Jeśli chcesz pominąć białe wino - zamiast niego dodaj bulion warzywny.

Jak przyprawić makaron w sosie śmietanowym? Dodaj wyrazisty i pikantny pieprz ognisty oraz aromatyczny i idealny do tego rodzaju dań - czosnek niedźwiedzi.

To danie jest pomysłem, jak wykorzystać wędzoną rybę. Jeśli znudziła Ci się pasta rybna na kanapki, to dodaj wędzoną rybę do makaronu.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak