Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Makaron soba z owocami morza, odc. 36
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i papryczki chilii kroimy w plastry, cebulę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Sparzony i obrany pomidor kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Siekamy oliwki.
2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, papryczki chilli, cebulę i marchewkę. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty.
3. Do woka dodajemy oliwki i pomidory, a następnie przyprawę do dań kuchni chińskiej. Mieszamy całość.
4. Makaron soba wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Odkładamy jedną mackę ośmiornicy, a pozostałe kroimy na duże kawałki i dodajemy do woka razem z krewetkami oraz mięsem małży. Mieszamy całość i chwilę smażymy. Na minutę przed końcem zawartość woka przesuwamy na jedną stronę, na drugiej układamy odłożoną wcześniej mackę ośmiornicy.
6. Odcedzony makaron przekładamy do woka i mieszając całość, podsmażamy kolejne pół minuty. Na koniec danie doprawiamy pieprzem czarnym grubo mielonym i raz jeszcze mieszamy.
Sposób podania:
Makaron soba z owocami morza nakładamy do miseczek. Posypujemy czarnym sezamem i dekorujemy świeżą kolendrą.