Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z dorszem w białym sosie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

SOS:

makaron 200 g
masło 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
mleko 100 ml
mąka pszenna 2 łyzki
szalotka 2 szt
sól 4 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
pieprz 4 szczypty do smaku

RYBA

filet z dorsza 200 g
sól 3 szczypty
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z dorszem w białym sosie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Rybę kroimy na małe kawałki ok 5cm i doprawiamy.

Do garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści, dodajemy poszatkowaną szalotkę, przyprawy, mąkę, i robimy coś a;la zasmażka, lekko rumienimy, cały czas mieszając.

Teraz wlewamy wino i mleko, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, jeśli jest za gęste, dolewamy i wina i mleka, bo to zależy w dużej mierze od mąki - jej rodzaju, całośc ma mieć płynną konsystencję, teraz blendujemy, na gładką masę, wkładamy do sosu surową rybę i dusimy ok 7min.

Makaron odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy sosem z rybą. dekorujemy natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 11.02.2017 11:44
super danie
w mojej kuchni 05.01.2017 09:46
same pyszności do zjedzenia
Krzysztof15 05.01.2017 09:10
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak