Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z cukinią i groszkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron penne 1/2 kg
cebula czerwona 3 szt.
groszek mrożony 1/2 kg
koper 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
płynna przyprawa do zup do smaku
Kucharek do smaku
czosnek do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
masło klarowane 2-3 łyżki
olej
cukinia 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z cukinią i groszkiem

Cebulę obrać i pokroić w piórka - przesmażyć na oleju, ale nie rumienić.
Groszek wsypać na lekko osoloną wodę z dodatkiem Kucharka i ugotować al dente - odcedzić i zahartować zimną wodą z lodem.
Zieleninę posiekać jak najdrobniej.
Cukinię umyć i pokroić w paseczki - dodać do podsmażonej cebuli, dołożyć klarowane masło, doprawić Kucharkiem, pieprzem i płynną przyprawą do zup - dusić kilka minut, aż cukinia zmięknie.
Dodać do jarzyn wyciśnięty czosnek oraz posiekaną zieleninę - chwilę razem podsmażyć.
Bułkę tartą zrumienić z dodatkiem oleju, aż będzie chrupiąca - zdjąć z ognia.
W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić i natychmiast wymieszać z uduszonymi warzywami.
Posypać zrumienioną bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak