Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowane pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 9 łyżek
śmietana 18 proc 4 łyżki
cukier 7 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
jajko 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
laska wanilii 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opak

lukier

sok z cytryny 1 szt
cukier puder

Porada

Z podanych składników wyszło mi ok 25szt pierniczków.

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane pierniczki

Jajko, śmietanę, sode oczyszczoną i cukier, miksujemy ok 3 minut.

Następnie dodajemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii, miksujemy.

Z gotowego ciasta robimy kuleczki ( ciasto jest klejące, więc moczymy ręce w zimnej wodzie).

Pierniczki układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Lukier: Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem.

Ciepłe pierniczki smarujemy lukrem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 16.12.2014 13:46
smakowite naleśniki
Jadwiga/Jaga85 11.12.2014 15:23
Super przepis!
Ola1young 11.12.2014 15:18
pyszne pierniczki lubię takie
jola91 11.12.2014 14:22
Idealne, bardzo je lubię
ania2610 11.12.2014 12:49
na pewno pyszne!
Magula 11.12.2014 08:45
lubię takie
gosia1988 11.12.2014 07:51
jakie fajne i na pewno smaczne
zabcia117 11.12.2014 07:07
Świetnie wyglądają!
IwonaDD 10.12.2014 17:57
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak