Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś marynowany w ziołach, zapiekany z plasterkiem cytryny i gałązką świeżego rozmarynu

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryna 1 sztuka
sól
oliwa 3 łyżki
świeży rozmaryn 2 gałązki
łosoś filet 2 sztuki o łącznej wadze 250g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś marynowany w ziołach, zapiekany z plasterkiem cytryny i gałązką świeżego rozmarynu

Łososia myjemy i marynujemy w soku cytryny (zostawiając 2 plasterki na później), oliwie, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich przez 15 minut. Czas ten można skrócić bądź wydłużyć. Po tym czasie wkładamy łososia z położonym na wierzchu plasterkiem cytryny i gałązką świeżego rozmarynu na suchą, rozgrzaną patelnię i pieczemy aż do zarumienienia ok. 2-3 minut z każdej strony. Wszystko oczywiście w zależności od grubości fileta. Ważne, by obróbka termiczna nie trwała zbyt długo, ponieważ łosoś straci swoją soczystość i smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 16.02.2014 17:22
pyszna ryba
migotka28 07.11.2013 23:48
smaczna rybka
adelajda 04.11.2013 15:30
lubię łososia :)
ana1 04.11.2013 09:46
uwielbiam łososia,a ten prezentuje się cudnie
jussta 04.11.2013 08:41
Pyszne jedzonko
iwi 03.11.2013 23:37
Super przepis
Klausia 03.11.2013 23:11
"zióła prowansalskie" no niestety formularz wie lepiej i nie chce wprowadzić zmiany na poprawną formę :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak