Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś grillowany, podawany z sosem musztardowym i pomidorami

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli jesteście zwolennikami ryb z grilla, koniecznie wypróbujcie przepis na bardzo delikatnego łososia grillowanego z dodatkiem sosu musztardowego i pomidorów.

Składniki:

Łosoś:

filet łososia ze skórą 4 kawałki
oliwa
natka pietruszki kilka gałązek
Grill przyprawa ziołowa Prymat

Sos:

pomidor 2 sztuki
sok z limonki 2 sztuki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
cukier 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś grillowany, podawany z sosem musztardowym i pomidorami

Grillowany łosoś z sosem musztardowym to idealna propozycja dla miłośników zdrowej kuchni i aromatycznych potraw. To danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale również pięknym aromatem. Grillowanie łososia to także świetny sposób na zachowanie soczystości ryby.

1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki: musztardę, sok z limonki, cukier i oliwę, a następnie dodaj do niego pokrojone w przekrojone na pół, cienkie plastry pomidorów. Odstaw na bok, by wszystkie składniki się "przeżarły".

2. Łososia skrop oliwą i dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem, a następnie piecz filety na wysmarowanym oliwą ruszcie: 4 minuty skórą do góry, a następnie obróć i grilluj do momentu, aż skóra bez trudu odejdzie od mięsa. Jeśli skóra zacznie się przypalać, wsuń pod filety folię aluminiową.

3. Ugrillowane filety z łososia podawaj z dressingiem musztardowym i pomidorami.

Łosoś z grilla w folii aluminiowej także smakuje wyśmienicie. 
Grillowaną rybę możesz podawać z pysznymi sałatkami, pomysły z najlepszymi przepisami znajdziecie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak