Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka gajowego
2. Łopatkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy nimi mięso i dokładnie nacieramy każdy kawałek. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
3. Po godzinie cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (2-3 łyżki) i wrzucamy cebulę. Smażymy około 3 minuty często mieszając aż się zrumieni. Gdy tak się stanie wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron. Wrzucamy pokrojone grzyby, wlewamy wywar i bulion. Dusimy około 45 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
4. Po tym czasie śmietanę dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy łyżkę wazową sosu i całość dokładnie rozprowadzamy.
5. Śmietanę powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.