Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka gajowego

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 75 dag (bez kości)
cebula biała 6 sztuk
grzyby suszone 2 szklanki
bulion warzywny 1 szklanka
wrzątek 300 ml
śmietana 12% 200 g
mąka pszenna 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku

Marynata do mięsa

sos sojowy 2 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
olej rzepakowy 5 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka gajowego

1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wywaru i kroimy w dużą kostkę (wywaru nie wylewamy)

2. Łopatkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy nimi mięso i dokładnie nacieramy każdy kawałek. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

3. Po godzinie cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (2-3 łyżki) i wrzucamy cebulę. Smażymy około 3 minuty często mieszając aż się zrumieni. Gdy tak się stanie wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron. Wrzucamy pokrojone grzyby, wlewamy wywar i bulion. Dusimy około 45 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

4. Po tym czasie śmietanę dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy łyżkę wazową sosu i całość dokładnie rozprowadzamy.

5. Śmietanę powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.01.2015 20:15
smaczne danie
Skotka 08.01.2015 16:58
Świetne danie:)
adelajda 08.01.2015 16:01
Super obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak