Przepis i sposób przygotowania na: Lody z pieczonych truskawek balsamico
Truskawki układam w naczyniu do zapiekania, nie odmrażam ich wcześniej, posypuję cukrem trzcinowym, polewam glassą balsamico i wstawiam na 200 stopni do nagrzanego piekarnika góra/dół na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika truskawki studzę, dodaję sok z cytryny i miksuję blenderem. Wstawiam do lodówki żeby mus był zimny. W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę schłodzoną na sztywno, dolewam mus i mieszam już delikatnie i niedokładnie. Dwie łyżki musu zostawiam. Masę przelewam do pojemnika, na wierzch wylewam odłożony mus i robię wzorki za pomocą wykałaczki. Lody wstawiam do zamrażalnika na 8 godzin. Można użyć maszyny do lodów, można po trzech godzinach od wstawienia miksować lody co około godzinę żeby nie wytworzyły się kryształki. Lody te mrożę nie za długo bo nie były miksowane i wytworzą się kryształy. U mnie były zjedzone po kilku godzinach mrożenia.