Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody pistacjowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 4 łyżki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 3-4 łyżki
mleko 0,5 szklanki
pistacje 300 gram w łupinach (0brane 120gram

Porada

Mają przyjemny słodki smak, a jednocześnie wyczuwalne są delikatnie słone pistacje. PYCHA!

Przepis i sposób przygotowania na: Lody pistacjowe

Kroki postępowania

1
Jajka oraz żółtko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
Krok 1 - Lody pistacjowe foto
2
Pistacje obieramy. Garść siekamy (grubość według uznania). Pozostałą część mielimy.
Krok 2 - Lody pistacjowe foto
3
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek mascarpone oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy ubite jajka.
Krok 3 - Lody pistacjowe foto
4
Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przygotowane orzechy. Ponownie mieszamy całość.
Krok 4 - Lody pistacjowe foto
5
Masę przekładamy do zamykanego opakowania. Lody wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co pewien czas (około 0,5 godziny) mieszamy je, by były puszyste.
Krok 5 - Lody pistacjowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.01.2015 03:59
Nawet zimą są dobre.
brioszka 26.01.2015 11:16
moje ulubione!
erym 26.01.2015 10:36
tesknie za latem, aromatyczne lody, super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak